Historie og kendetegn
De første mole- og bassinhavne opførtes fra ca. 1840 og gennemgik moderniseringer i anden halvdel af 1800-tallet. Korn og kul var de dominerende godstyper på havnene, som fremstod som åbne havnearealer uden sammenhængende bebyggelse.
Jernbanenettet blev etableret på Sjælland omkring 1850 og udbredt til resten af landet i 1860'erne med de jysk-fynske baner. Byvæksten i anden halvdel af 1800-tallet nødvendiggjorde en forbedring af de sanitære forhold, særligt i de største byer, og tog form af grundvandsboringer, murede kloakker og pumpesystemer til regn- og spildevand. Lokale elværker (Elektriske Centralstationer) fik en væsentlig betydning i industrisamfundets bydannelse. Forsyningsanlæg blev ofte placeret i nærheden af havn og jernbane, så der var nem adgang til transport af brændsel. Nærhed til vand har i nogle tilfælde også været en lokaliseringsbetingelse (kølevand).
Der var stor byggeaktivitet på havnene i slutningen af 1800-tallet. Havnene var nu en integreret del af den igangværende industrialisering, men bebyggelsen på havnene var fortsat meget åben og spredt. Udviklingen i transportsektoren med etablering af færgeruter og dampskibsruter skabte behov for etablering af bedre landingsforhold og diverse bygninger og følgearealer til passager- og godshåndtering. Det var nødvendigt med systematiske forbindelser til jernbanenettet. Skibsbyggeriet fik et mere industrielt præg med byggeri af jernskibe. Dampmøller og silopakhuse blev opført på havnene og afspejlede den voksende indførsel af korn-, foder-, og gødningsstoffer.
I perioden 1890-1930 eksploderede byggeriet af både havneanlæg og bygninger på havnene, og flere teknologiske gennembrud fik en væsentlig betydning i udviklingen: elektricitetens udbredelse, byggeri af stålskibe fra omkring 1. Verdenskrig, brug af jernbeton til både havneanlæg og bygninger, begyndende brug af flydende fossile brændstoffer m.m. Vareomsætningen og antallet af varetyper var i kraftig vækst. Havnene udbyggedes med større enheder og store anlæg med Københavns Frihavn som et af de første i 1890'erne.
Nye virksomheder og institutioner rykkede ind på havnene, fx andelsbevægelsen. Korn- og foderstofskajen blev sammen med silobygningerne det mest gennemgående og karakteristiske kendetegn for erhvervshavnene. En tendens gennem hele perioden 1890-1930 var de knopskudte anlæg med etagepakhuse, silopakhuse og siloer – ofte flere generationer bygget sammen. De stærkt industrialiserede værftsvirksomheder lå som store, afgrænsede arealer med stor bygningsmasse. Væksten og industrialiseringen af fiskeriet betød opførelse af bygninger som auktionshaller, fiskepakkerier og isværker.
Indførslen var fortsat domineret af brændsel både på større og mindre havne. Især kul, men også i stigende omfang flydende brændstoffer som petroleum og benzin, og tanksiloen og tankanlægget blev nye bygningstyper på havnene. Desuden byggedes flere landbrugsrelaterede fabrikker ved havnene, fx slagterier – for disse virksomheder var nærheden til jernbanen dog også en væsentlig lokaliseringsfaktor.
Havnene gennemgik en specialisering på baggrund af flere forhold: marked for omsætning af varer (de store byer), store lokale råstofforekomster, placering i forhold til handelsruter (Esbjerg), let adgang til åbent hav (Vestkysten, Bornholm) og tilstrækkelige havdybder.
Byggeriet på de transportrelaterede arealer blev ligesom den øvrige industri præget af byggeriets industrialisering, og fladebyggeriet baseret på præfabrikerede betonelementer vandt indpas. Transportstrukturen ændredes med den stigende bilisme (på bekostning af jernbanen), og en afvikling af stykgodstransport tog fart. Især i 1960'erne gik jernbanetransport markant tilbage, samtidig med at anlæggene til bilfærger voksede.
Op mod 1970'erne skete en yderligere specialisering af havnene: færgehavne, stålskibsværfter, få dominerende oliehavne, udskibning af animalske produkter, fiskeri og lidt senere kraftværkshavne. Der var tale om store, markante anlæg. Man havde fortsat også de mere generelle havnetyper: korn- og foderstofvirksomheder med kornsiloer, oplagspladser med krananlæg til kul, mindre bådebyggerier, reparationsværfter samt mindre benzin- og olieoplag. Flere havne udvikledes til store industriområder efter 1970: Havnene blev i den fysiske planlægning udlagt til industriområder, mere fordi der var plads på de opfyldte arealer, end fordi virksomhederne var havnerelaterede.