Læs mere om Brandts på følgende sites:
www.brandts.dk
www.sns.dk
-publikationen Nyt liv i gamle huse
www.kulturmaskinen.com
-byens kulturelle legeplads
Odense Kommune (186.932 indb.)
1982-1987. Udvidelse i 2000.
Odense Kommune, diverse private investorer, Kristian Isager Arkitekter (omdannelse), Kjær og Richter Arkitekter (udvidelse).
Brandts Klædefabrik, i dag kaldet Brandts, i et af landets tidligste eksempler på genanvendelse af industriarv til helt nye formål. Brandts viste, hvilke potentialer der ligger i industribygninger og var dermed en øjenåbner for mange.
I 1977 drejede Brandts Klædefabrik nøglen og afsluttede dermed mere end 100 års industrihistorie. Der havde fabrikken vokset til et stort kompleks der omfattede flere etagebygninger. Fabrikken lå tom i adskillige år, indtil private investorer overtog den efter aftale med Odense Kommune. Med aftalen fik kommunen tilbagekøbsret. Denne blev benyttet i 1995. De følgende år flyttede henholdsvis Danmarks Grafiske Museum, Museet for Fotokunst og Kunsthallen Brandts ind i de gamle lokaler. I 2000 blev der udskrevet en arkitektkonkurrence om en udvidelse af kulturcenteret.
Brandts Klædefabriks karakter af by i byen er blevet fastholdt og har været identitetsskabende i bykvarteret. Komplekset udgør i dag et særligt miljø med kulturinstitutioner, biografer, caféer, forretninger mm., og er indrettet i de meget forskelligartede fabriksbygninger. Bygningsanlægget fremstår som en unik bydel med gader og torve, hvis attraktion ligger bl.a. i differentieringen i rum, skala, materialer og udtryk. Brandts byder på arkitektonisk og kulturhistorisk kvalitet i mødet mellem de gamle huse og den nutidige brug. Omdannelsen har haft stor og positiv effekt for omdannelsen af de nære omgivelser. Fx har Brandts succes inspireret til genanvendelsen af det nærliggende Dæhnfeldts Frøfirma til Kulturmaskinen, omdannet af Creo Arkitekter i 2007.