En koordineret indsats for bygningskulturarven

Bosætning, turisme og erhvervsudvikling

29. jan 2015Af Guide

Knuthenlund Mejeri og mangfoldighed på godset

Findes under: Emner i vidensarkivet

Knuthenlund satser på markedet for fødevarer af høj kvalitet. Ved at genoptage en gammel tradition for osteproduktion i høj kvalitet udnytter den dynamiske ejer også potentialet for

storytelling fuldt ud. Herregården har været ambitiøs og innovativ i forretningsudviklingen, som både inddrager en miljømæssig og social ansvarlighed i produktions- og ledelsesmetoderne. Omlægningen af landbruget til økologi tiltrækker nyt publikum og ressourcestærke lejere til godsets udlejningsboliger og er med til at give hele området et løft.

Rum til forandring

Knuthenlunds lille hovedbygning er opført i rød tegl i 1880 i uprætentiøs historicistisk stil. Avlsgården er opført efter en brand i 1947. Godshelheden fremstår dermed lidt brudt, så der er muligheder for arkitektoniske indgreb og fornyelser, der styrker helhedsoplevelsen. Knuthenlund er i samarbejde med Realdania i gang med at udvikle eksisterende og nye driftsbygninger til brug for de fremtidige økologiske driftsgrene på herregården.

Tilbage til de gamle dyder

Knuthenlund er midt i en overgangsperiode. Tidligere var den primære indtægtskilde markbrug, men med det nye mejeri vil forarbejdningsdelen udgøre 80 % af omsætningen på Knuthenlund. Omlægningen til økologisk landbrug i 2007 var også en del af denne strategi.

Der er en lang mejeritradition på Knuthenlund. Susanne Hovmands oldefar blev i 1903 præmieret for sine oste, og hendes farfar var formand for Stokkemarke Andelsmejeri, der var i drift indtil 1983, og en af initiativtagerne til etableringen af Mejeriet Lolland, da tre små lokale andelsmejerier fusionerede. Der var malkekøer på gården indtil 1983, men Knuthenlund leverede ved slutningen til Md Foods efter, de lokale mejerier var blevet nedlagt.

Susanne Hovmand vil fortsætte denne tradition med mælk fra godsets egen får- og gedebesætning. Hun tager udgangspunkt i gamle dyder som kvalitet, smagsoplevelse og lokal forankring og vil producere ost af højeste kvalitet, der kan måle sig med dem, hendes oldefar producerede. Såning af krydderurter på græsningsarealerne og særlige høtørringsfaciliteter er nogle af de tiltag, der skal sikre en særlig smag til mælken og kødet. Mejeriet opføres i en af godsets tidligere kostalde, og ved siden af har Knuthenlund åbnet et mejeriudsalg i foråret 2009. Her kan besøgende følge fødevarerne fra jord til bord, og butikken kan være ramme om publikumsrelaterede arrangementer og besøg, der harmonerer godt med det økologiske landbrug.

Omstilling kræver ressourcer

Susanne Hovmand har valgt en mangfoldighedsledelse i forhold til medarbejderne. Målet er at have en alsidig medarbejderstab, der afspejler det omkringliggende samfund. Det giver en større rummelighed, og ”det er med til at flytte mennesker i deres holdninger og give dem nye måder at tænke på”, fortæller hun. På få år er Knuthenlund gået fra fire ansatte til 20 medarbejdere, og den nye organisationsstruktur har givet hver eneste medarbejder mere ansvar. For at gøre sine medarbejdere klar til omlægningen af virksomheden har Hovmand også arrangeret medarbejderdage og studieture til Tyskland og England, hvor deltagerne oplevede eksempler på økologi, forarbejdning af fødevarer og sammenspillet med turisme. Den nye organisation med mangfoldighedsledelse og fokus på den enkelte har betydet, at medarbejderne har udviklet sig – fagligt såvel som menneskeligt.

Flere eksempler

ingen nyheder i denne liste

Accept af cookies

På bygningskultur2015.dk bruger vi cookies til at forbedre vores hjemmeside, så den lever op til brugernes behov. Du kan til hver en tid slette cookies fra bygningskultur2015.dk.

Læs vores cookie- og privatlivspolitik

Accepter cookies