Værdisætning og udpegning af bevaringsværdier

Vores fælles skatkammer
"Vores fælles skatkammer - Bygningsarven er penge værd" opsummerer resultaterne fra analysen og fortæller historierne om borgerne og kommunerne, der sammen har prioriteret at beskytte og videreudvikle deres lokale bevaringsværdige huse.

Sådan værdisætter du bygningsarven
Ph.d.-projekt af Sonja Marie Overgaard ved Arkitektskolen Aarhus introducerer en dynamisk og procesorienteret model, der kan bruges til at værdisætte fredede og bevaringsværdige bygninger.

At grave i Carlsberg - Landskabsbiografi af en industrigrund under omdannelse
Afsluttet ph.d.-projekt af Svava Riesto ved Skov & Landskab, Københavns Universitet. Projektet afdækker bevaring og håndtering af kulturarv med udgangspunkt i casestudie af Carlsbergs arealer i København. Projektet diskuterer bl.a., hvordan man som planlægger finder balancen mellem bevaring og udvikling i byomdannelse.

Metoder og begreber indenfor bevaring
Samfundets holdninger og politiske indsatser omkring frednings- og bevaringsværdier har gennem tiden taget forskellige drejninger. Det betyder, at vi gennem tiden har haft forskelligt fokus på hvad, der bevares, og har benyttet forskellige redskaber og metoder. Dette er bl.a. emnet for en række studier, der beskriver og diskuterer indsatsen fra både et generelt, politisk perspektiv og et mere metodisk perspektiv.

Forskning om bygningskulturarvens værdi
Hvad er arven værd? En række forskningsprojekter belyser, hvilke måder man kan værditillægge kulturarv på. Fra det moderne gennembrud, hvor de europæiske stater konkurrerede om at markere sine fremskridt gennem stærke nationale fortællinger, til de mere relative tilgange, der udfordrer begreberne og tvinger os i nye retninger.

Kreativitet og bystyring
Søren Smidt-Jensen etablerer en teoretisk ramme om strategier for byers udvik-lingspolitik og initiativer. Forfatteren er interesseret i, hvordan kultur og oplevelser bliver brugt som strategiske aktiver for byens udvikling.

Hope and rust: Reinterpreting the industrial place in the late 20th century
Denne doktorafhandling af Anna Storm fra KTH, Skolan för arkitektur och samhällsbygg-nad i Stockholm undersøger hvordan industriel bygningsarv er blevet transformeret, efter den har mistet sin oprindelige funktion og betydning. Publikationen fokuserer på hvordan industrielle steder bliver en arena for lokal udvikling og hvordan selve den industrielle identitet indgår som problem og værdi.